”- Hej! Kan jag hjälpa dig med något?”

Jag har tänkt skriva det här länge. Det har bara inte blivit av, men det fruktansvärda som hänt i Trollhättan idag gör det så förfärligt aktuellt att jag måste.

Jag rör mig i svenska skolor och förskolor varje vecka. Ofta kommer jag till skolor där ingen känner mig och varje gång jag kliver innanför dörrarna slår det mig hur lätt det är att komma in. Jag kan röra mig obehindrat och ingen frågar nånsin vem jag är. Jag minns faktiskt inte ens när det hände senast. Ibland undrar jag om jag ens syns. ”Hallå? Jag är besökare. Undrar ni inte vem jag är och vad jag gör här!?”

I kontorsbyggnader finns det oftast en reception där man anmäler sig och sitt ärende. På skolor och förskolor går det ofta bra att stega in obemärkt. Varför?

Det borde vara så självklart. Snälla du som jobbar bland barn och ungdomar – nästa gång du ser en för dig okänd person på din skola eller förskola, fråga:

”- Hej! Kan jag hjälpa dig med något?”

Det som inte kunde hända här i Sverige har nu hänt. Mot människor som vill skada till varje pris kan vi nog aldrig skydda oss, men vi kan göra det vi kan för att kontrollera vilka som rör sig runt de barn och ungdomar som skolan ansvarar för. 

Jag hoppas att det som hände på Kronan blir en väckarklocka och att vi blir medvetna om att våra skolor är vidöppna. Mina varmaste tankar idag går till alla som drabbats av det allra värsta på en plats som borde stå för trygghet och omtanke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s