En liten tiger i en liten sko

Här

Värme, tända ljus, nära och kära i tryggt förvar och en smördegsinbakad torskrygg i ugnen. 

Där

Allt det andra. Det som vi fruktar mest. Ofrihet, otrygghet och flykt. Kanske till och med död.

Idag har jag gjort något som jag aldrig gjort förut. Som volontär för initiativet ”Vi gör vad vi kan” tillbringade jag dagen i Globens annex där vi sorterade och packade inkommande kläder och skor som ska fraktas till Lesbos för att hjälpa de som flyr från Syrien. 

När en liten pojke flöt iland på en strand i Turkiet vaknade svenskarna. Det som händer i och utanför Syrien är ingenting annat än vidrigt, men all den godhet och vilja att hjälpa till som flödar i Sverige nu är fantastisk att få uppleva. Vi gör vad vi kan har hittills samlat in över 9 miljoner kronor och mycket mera kläder och förnödenheter än man någonsin vågat hoppats på. Nu återstår att frakta ner allting till Medelhavet. 

Jag är privilegierad och jag är medveten om det. Pengar har jag skänkt, men det kändes väldigt bra att få möjligheten att hjälpa till mera direkt. Kartonger med min handstil på kommer att öppnas på Lesbos och skorna som jag lagt däri kommer att hjälpa familjer på flykt.Det är otroliga mängder som skänkts. Lastbil efter lastbil kom från insamlingsplatserna och högarna växte. När jag gick efter 5 timmars jobb hade vi ungefär dubbelt så många påsar och kartonger att sortera som när jag kom. 

Jag, och många med mig, sorterade skor efter storlek och herr/dam/barn. Tusentals par passerade våra händer under det pass jag jobbade idag. Trasiga slängdes. Blöta skor sorterades undan och kommer efter torkning att skänkas till andra organisationer, Human Bridge till exempel.  

Barn ska inte behöva fly, men det gör de. De flyr de också, ibland ensamma. I vissa barnskor lade vi små leksaker som människor hade skickat med. Det sista jag gjorde innan jag lämnade Annexet var att lägga en liten mjukistiger i ett par skor i storlek 22. Jag hoppas att den kommer att ge lite glädje till en pojke som kanske aldrig mera får komma hem. Då har jag iallafall gett honom ett par varma skor och en liten kompis att ta med på färden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s