Kurbits, Carl Larsson och farfar

Är i Borlänge idag och i morgon. Att vi är i Dalarna går inte att missa. Carl Larssons äppelplockande barn i fina kläder hänger på väggen, eller iaf en inramad IKEA-variant av målningen. Jag unnande mig en VM-öl till middagen som hade ett tjusigt kurbitsmotiv på etiketten och på hotellrummet har man gått all in på kurbitsinredning. Till och med kaklet i duschen har kurbitsmotiv. Yeah.

Började tänka på min farfar. Han snidade dalahästar och målade kurbits. Var denna fäbless för dalakonst kom ifrån vet jag inte, han var smålänning sedan 1918, men han var nyfiken på mycket. Trähästar, tavlor, egenbyggda nyckelharpor och dörrar med kurbitsmålningar finns fortfarande lite här och där i släkten och det är jag glad för.

Det slog mig, mitt i denna konstnärliga trip down memory lane, att jag inte vet så mycket om kurbitsmåleri. Läste då detta på Wikipedia. Pumpa, alltså. Där ser man. Då fick jag lära mig något nytt även idag. 😃

Namnet kurbits kommer från latinets cucurbita och tyskans Kürbis, vilket betyder pumpa. I svenskan var kurbits länge namnet för gurkväxter, i synnerhet användes det för just pumpor. I äldre svenska bibelöversättningar avser kurbits översättningen av det hebreiska ordet för vad som idag översätts till ricinbuske. Att stilen kallas kurbits kommer av de pumpliknande dekorationer som ingår i blommönstren samt från anknytningen till bibliska omnämnda växter hos profeten Jona. Namnet kurbits som namn på dekorationerna i dalmåleriet användes för första gången i Ny illustrerad tidning på 1870-talet.[1]

(http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kurbits)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s