Perspektiv

National Geografic Live är en föreläsningsserie som är helt fantastisk. Børge Ousland, en norrman som sett ställen de flesta av oss aldrig ens skulle överväga att ta oss till, berättade ikväll om sina expeditioner på Waterfront.

När Børge i 20-årsåldern jobbade som djupdykare, tillbringade han veckor på 150 m djup  i trycktank under norska oljeplattformar. Där nere kom han på att det vore kul att utforska polartrakterna. Så kan man ju tänka.

Efter det korsade han Grönland på skidor med två kompisar. Fast det var typ uppvärmning visade det sig och i föreläsningen viftade han förbi den lilla bedriften på 5 min. Anyway. Efter Grönland fick han blodad tand och fick lite nya idéer.

Han har till exempel:

Åkt skidor, paddlat och seglat från Franz Josef land till Norge för att upprepa det Nansen och Johansen gjorde i slutet av 1800-talet. Genom packisen. Det innebar bland annat att tälta på is som spricker upp under tältet. Under tältgolvet, 4000 m kallvatten. Obekvämt.

OCH

Seglat hela Nordpassagen (ost- och väst-) runt Arktis under samma säsong i en trimaran. Det tar vanligtvis 5-6 år pga den rörliga packisen. Man gjorde alltså hela seglatsen under 4 månader för att visa det dramatiska i att det numera går att segla runt arktis eftersom isen smälter. Kallt, blött och jävligt obekvämt.

OCH

Skidat över Arktis, från Sibirien till Canada, ensam. Drygt 80 dagar. Obekvämt.

OCH

Skidat över Antarktis ensam. Enbart vitt och platt i tre månader. Klart obekvämt.

OCH

Korsat en av världens största glaciärer i Patagonien. Repellerade med 150 kg packning i kajak nedför 600 m isstup. Ganska obekvämt.

OCH

Skidat, paddlat och simmat(!) från Norge till Nordpolen. Vintertid. Innebär polarnatt och kolmörker i två månader. I minus 40-50 grader. För att inte irra bort sig i mörkret bestämde de sig för att hela tiden gå rakt mot norr, oavsett vad som låg framför dem. Var det öppet vatten så simmade man. Enkel logik. Dock relativt obekvämt.

Han nämnde inte ens att han hade bestigit Mt Everest och Cho Oyu. Alla expeditionerna kan du läsa om här.

Varför valde jag rubriken perspektiv?
För att vi på lunchen idag klagade över att det var jobbigt att träna tidigt på morgonen. Därför.

Det här var inlägg 59 i #blogg100 och ytterligare ett som tillkom efter en dos av polarinspiration.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s