Down n’ dirty

Är så sjukt nöjd med mitt cykelköp. Den här helgen har bjudit på sommarväder deluxe och solen har verkligen jobbat hårt. Perfekta omständigheter för utomhuslek med andra ord. När hojen fick ny kedja blev allt mycket roligare och både lördag och söndag eftermiddag har tilbringats på hjul.

Igår hette lekplatsen Hellas. Sveriges bästa mtb-område och cykling i världsklass enligt den nyinförskaffade boken ”Mountainbike kring Stockholm” (Gooch/Bern, 2012). Dessutom ligger det runt hörnet, bara 10 min hemifrån. Det sägs att det finns cyklister som har hojat här i 20 år och fortfarande hittar nya stigar. Det finns myriader av roliga stigar och det går alldeles utmärkt att bara svänga när det dyker upp en som ser bra ut. Kommer man vilse är det max 10 minuters cykling till någon större led eller väg och med luren i fickan är det i princip omöjligt att villa bort sig. Runkeeper, Google Maps och Moves håller liksom koll på en… Stig förresten. Emellanåt var jag ordentligt ute i spenaten och försökte ratta mig fram mellan stubbar och mossa för att stigen helt enkelt försvann. ”Var tog vägen vägen, vi åker på en åker”, typ.

Naturen är varierad. Stigar som slingrar sig fram under hassel och björk omringade av vitsippor, byts mot torr tallskog där flata hällar går i dagen och uppmuntrar till fart. Extremt mycket rötter och sten på sina ställen sparkar upp pulsen ordentligt och man får slita för att ta sig fram. 15 km glädjerull stannade loggen på igår.

Idag var det Järvafältet som fick besök. Helene och jag sågs vid Bögs gård och lekte i skogen i några timmar. Drygt 16 km stig, grusväg och häll blev det. Galet roligt! Det finns några stigar där som har partier som aldrig tycks torka ut och där är det ordentligt kladdigt. När hjulen går ner en decimeter eller två i lera och vatten får det liksom konsekvensen att kladdet sprayas uppåt. Men #kladdärkul! Hade lera från topp till tå, bokstavligen.

Järvafältet rymmer överraskande många miljöer. Här finns ängar, barrskog, lövskog och gårdar med betande djur. Det är fint. Jag skrev om det i ett annat inlägg. Idag hittade vi också en höjd med torr och fin tallkog och fina hällar, det hade jag inte väntat mig.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Att det bara skulle vara barn som gillar att leka sig skitiga stämmer inte. Om det nu var någon som mot förmodan trodde det.

Det här var det 58:e inlägget i #blogg100.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s