Gourmetstunder i skärgård

Snart är det premiär för världens bästa uteservering. Den utan stolar och bord.
Fast på fredag blir det både möbler och troligen vit duk. På långfredagen åker Elsa i plurret och första turen ska faktiskt ta oss till en lunchkrog en bit ut i spat. Det blir Ingarö – Sandhamn som får 2014 års första inteckning i loggboken. Lunch är bokad på Seglarrestaurangen och med tanke på hur spartanska luncherna ombord brukar vara, får denna nog lov att kategoriseras som gourmet. Vädret ska bli det allra bästa dessutom. Packar solbrillorna.
Lyxkäk i all ära, men det är ändå de måltider som intas direkt på klippan som är bäst. Har till och med lärt mig att uppskatta sill på senaste tiden. En sillunch med tillbehör är världsklass. Förra årets midsommarlunch intogs på en slät häll tillhörande en ö utan namn strax öster om Nämdö. Bad till efterrätt.
My definition of gourmet.

Midsommar

Midsommar med vattenkänning

Har faktiskt förmånen att kunna ta mig fram på vatten på flera sätt.
Båt med motor gör att man kan ta sig långt.
Kajak gör att man kan ta sig nära.
Ser fram emot att packa kajakens fikalucka med godsaker och sikta på nåt ställe där det är lä och klipporna är vänliga.
Nån kajak äger jag inte, men jag vet var man hyr dem. Under våren har jag dessutom gått kurs och lärt mig rolla. DET är jag mäkta stolt över. Boendet tar man med sig. Som en snigel på vatten, typ. Tält är svårslaget.
Det finns visst de som inte uppskattar tält. Jag förstår inte det språket.

Lunch är gott, men måste jag välja så är middag bäst. Gourmet i skärgården handlar bara om två saker – rätt plats och rätt sällskap. Är det rätt så är maten alltid fantastisk. Jag vet inget bättre än att sitta ute lite för länge en varm sommarkväll. Att sitta kvar tills vinet är slut och solen har gått ner och grillchipsen är borta sedan länge.
Sjunga Taube. Fritiof i Arkadien ftw.
Texten i boken lyses upp av fotogenlampa och mångatan glittrar i nattvattnet.
Sova i sovsäck under däck.

Fritiof

Fritiof i Arkadien. En av Taubes största hittar.

Dagen efter sippa frukostkaffe med morgonsolen i ansiktet.

Gourmet i skärgården handlar inte bara om mat. Det är lätt att förledas att tro det, men just själva maten har en underordnad betydelse. Det som är gott blir ännu godare bara genom att ha vågskvalp, måsar och varma klippor i närheten.
Vardagskäk blir gourmet om stunden och platsen vill det.

Längtar ut.

Det här var det 45:e inlägget i #blogg100. Snart halvvägs. Tack Lena för rubriken. 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s