Höga förväntningar ger höga resultat. Och vice versa.

Ur kvällens Agenda på Svt: Fortsatt låga krav för lärarutbildning.

Jag minns att det var slående redan när jag började på lärarutbildningen vid Uppsala universitet -97. Det var buslätt att komma in på utbildningen och det attraherade tyvärr de som inte kom in någon annanstans eller som lockades att bli lärare pga sommarlovet. De mest ambitiösa studenterna sökte sig till andra utbildningar med högre ställda krav och förväntningar och där man efter utbildningen kunde se fram emot en bättre lön. Såklart. Kraven var genomgående lågt ställda både på att komma in och att komma genom och jag har många gånger undrat varför det inte var svårare. Det är ju ändå det som brukar kallas för ”Sveriges viktigaste yrke” det handlar om.

Det är naturligtvis bara en del av en komplicerad ekvation, men att höja lönerna och att höja kraven på utbildningen är ett stort kliv framåt.

Det är valår i år och det märks. Politiker från alla färger kläcker nya idéer om vad som ska ”rädda” skolsverige från kommande bottennapp i PISA. Även om det blåser om skolan nu, är det nog bara en västanfläkt jämfört med den kuling som kommer att dra in framåt sommaren. Hold on tight, folks.

Det här var det 37:e inlägget i #blogg100, skrivet i all tysthet med stämband som behöver vila efter 48 timmars maratonsång. 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s