”Det är mera kärlek än hat”

Den här veckan har fokuserat mera än vanligt på sociala medier. Och ur flera olika perspektiv. Har pratat med både elever och deras föräldrar vid två olika tillfällen om det sociala livet på nätet.

Webben är fantastisk, det tycker jag verkligen. Här finns obegränsade möjligheter till kommunikation och lärande för både stora och små. Själv håller jag alla kanaler öppna hela tiden, men det är ett aktivt val. Mig kan man kontakta via mail, telefon, insta, facebook, kik, snapchat, twitter, bloggen…. Har dessutom ofta flera olika konton kopplade till respektive tjänst. (Det går nog till och med att skriva ett vanligt brev för hand och skicka det till mig med post, men det är jag inte helt säker på. Det var så himla länge sedan det hände. 😃)

Det är klart att det kan kännas stressande att det plingar i alla dessa olika kommunikationsvägar emellanåt, men som sagt så har jag valt att ha det så. Jag gillar att kommunicera på olika sätt. Jag gillar ord, bild, film och att prata med människor. Webben är ett perfekt medium för mig.

Man väljer sitt eget flöde i sociala medier. Jag väljer vilka jag vill följa eller adda, vilka grupper jag vill ingå i och vilka hashtaggar jag vill hålla koll på. Som vuxen är det lätt att säga så, men det är inte lika lätt om man är en yngre person som inget hellre vill än att passa in. Grupptryck is a bitch ibland. Det händer tyvärr att det går snett och att webben blir en otäck plats, även om det oftast är hur bra och kul som helst. Precis som skolgården alltså. Online och Köttvärlden är inte olika platser, men spelreglerna kan vara lite mera sofistikerade och klurigare att greppa för utomstående i den förstnämnda.

Det är otroligt viktigt att vi vuxna pratar med ungdomar. Om livet, både på nätet och utanför. Det finns egentligen ingen gräns däremellan. Anledningen till att vuxna fortfarande ser Snapchat, Kik och andra snabba kommunikationsmedel som problem är oftast okunskap. Där kunskap saknas finns sällan förståelse.
Kik och Snapchat är fantastiska kommunikationskanaler. Använd dem klokt och lär nytt. Våga prova.

Ungdomars spelplan online är snabb och rolig, det är därför de är där. Det gäller även utskällda sajter som Ask.fm. Faktiskt.

Som en ung och mycket klok bloggerska svarade på frågan i näthatsdebatten om varför hon och många andra gillar Ask när det faktiskt händer taskiga saker där:

”- Det är mera kärlek än hat”

…och det får bli ett bra slutord att bära med sig från detta 27:e inlägg i bloggutmaningen #blogg100. Tack för att du läste ända hit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s