The polar bug

Har varit på föreläsning i eftermiddag. National Geografic kör en föreläsningsserie på Waterfront och den andra av fyra var idag. Dagens talare var Paul Nicklen, fotograf som jobbat mycket för Nat Geo. Han är inte bara en fantastisk fotograf, utan även en fängslande talare. Vi fick lyssna på historier om kalla dyk under is i havsvatten som bara var -1,5 grad. Pingviner, leopardsälar, isbjörnar och andra magnifika djur fanns med i alla hörn av berättandet. Titta in på hans sajt och njut av några smakprov. Att få historierna bakom dessa fantastiska bilder gjorde dem ännu bättre. Den där leopardsälen på bilderna kom så nära eftersom hon fångade pingviner åt honom i tron att han inte kunde jaga själv. Hon gav sig inte, utan var så mån om att Nick skulle få något att äta att hon fortsatte i fyra dagar. 🙂 Bara en sån sak.

Hans huvudbudskap är dock inte skönheten i bilderna, utan att få betraktaren att se och att engagera sig i det vackra eftersom det är hotat av att isarna smälter. Och de smälter fort. Försvinner isområdena förlorar vi ett helt ekosystem. Det får bara inte hända.

Se delar av historien om leopardsälen här:

Läste också Den omöjliga isresan (Birgitta Boye-Freudenthal, Eric Boye) nyligen. En berättelse om den första svenska segelbåten att ta sig genom Nordvästpassagen, från svenska västkusten via Island och västra Grönland till Alaska och Stilla havet. Norr om Kanada är seglingsvattnen lite lätt stökiga, minst sagt. Författarna pratar ofta om The polar bug. Har man väl upplevt arktiska områden så vill man ha mera.

Och jag fattar vad de menar. Det är något med det här karga som har krupit in i mig. Det som (ännu)  inte har trampats sönder av människofötter är extremt fascinerande. De senaste resorna har gått till Grönland och Lofoten. Svalbard ligger på listan och i sommar blir det troligen ytterligare en tripp till Lofoten.

Bjussar på några bilder från 2013. Solsemester på sommaren måste ju vara bäst norr om polcirkeln där man kan sola dygnet runt. 🙂

Detta bildspel kräver JavaScript.

Denna lilla polarbetraktelse blev det 23:e inlägget i bloggutmaningen #blogg100.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s