My name is Uno. Unos Uno.

Idag kom den då. Presentationen av UnosUno, den forskningsrapport som många väntat på sedan studien sjösattes för cirka fyra år sedan. Elva kommuner som satsat på en till en var med i studien. Min skola, Myrsjöskolan, var en av tre Nackaskolor som deltog. Övriga deltagande kommuner och huvudmän var Botkyrka kommun, Falkenbergs kommun, Helsingborgs kommun, Köpings kommun, Lysekils kommun, Malmö stad, Pysslingen, Sollentuna kommun, Täby kommun, Västerås stad och Sveriges Kommuner och Landsting.

Jag minns när Helena Ekwall (projektsamordnare för UnosUno tillika god vän) och jag, slängde ihop den blogg som skulle användas för kommunikation. Det blev visst det första utkastet som fick leva kvar ‘til the bitter end. 😃

Minns också de intervjuer jag satt i då man började intervjua lärare i Nacka om hur man använde elevdatorerna i sin undervisning. Jag berättade glatt om mina bloggar och mina wikisar men framförallt berättade jag om mina härliga elever som skapade film och använde webben för att lära sig saker varje dag. Jag berättade om hur det glittrade i deras ögon.

Slutsatserna i rapporten känns som ett stort, tjockt streck som understryker det som vi som levt i den här världen vetat hela tiden, men tills nu inte haft svenskt forskningsstöd för. Att det är ledarskap, ledarskap och ledarskap som är viktigt. På alla nivåer. Från kommunledningsnivå och politiker till hur lärarna leder lärandet i klassrummet. Och att det krävs en förändrad syn på lärande för att lyckas. Känslan i ankdammen på SKL idag var att många nickade, log och tänkte: ”Vad var det vi sade?”

Hade man läst sammanfattningen var det inte så mycket nytt som framkom idag. Men nu ska boken läsas där man lagt ut texten mera. Boken heter ”Att förändra skolan med teknik” och är tryckt på papper, men finns tack och lov även som pdf här

20140321-205534.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s