Mina minnens stad växer

20140317-174549.jpg
Man bygger stad där ute.
Cirka en kilometer öster om om Henning och Lottens kvarter växer en ny stadsdel fram. Kvarnholmen, mitt i inloppet till Stockholm, byter skepnad. Från industri till exklusiva bostäder. Per-Anders Fogelströms Stockholm växer österut och den nya stadsdelen vänder sig mot soluppgången.

Från bryggan där jag tänker bäst och laddar syre när det behövs kan man se hur det nya Kvarnholmen tar form. Tusentals lägenheter ska byggas, bryggor med promenadstråk ska anläggas längs hela strandlinjen och en bro över till Nacka centrum kommer att se dagens ljus inom något år.

Men här finns också minnen av andra kulturyttringar. Titta en gång till på bilden. Ser du det gula huset som står där Kvarnholmen är som högst? Bra. Till höger om det, där det mest ser ut att vara träd, ligger Sveriges första radhusområde och det var bland annat där man spelade in tv-serien Skilda världar. Det var i ett av dessa radhus Daniel Toivonen bodde med sin familj. Hans flickvän (tillika okända tvillingsyster!) Sandra Bovallius bodde i det lite tjusigare Nyckelviken på andra sidan vattnet. 😃

Båten stannar redan idag vid Kvarnholmens brygga, liksom vid Finnbodas där bilden är tagen. Det är en sann lyx att kunna ta båten till stan och i och med det starta arbetsdagen på vatten. Det ger både lugn och energi.

Så nära Stockholm och Djurgården.
Så nära, men ändå så långt borta att utsikten är tyst. Stockholm är bara ett vykort sett härifrån.
Ljudet och doften av vatten.
En plats att andas på, både fysiskt och mentalt.

Man bygger stad där ute.
En ny stadsdel som vänder ansiktet mot soluppgången.
Jag tror att Henning hade gillat det.

Det här är ett inlägg, närmare bestämt det sjuttonde, i bloggutmaningen #blogg100.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s