Wisstings nyårskarameller: Vad jag lärt mig under 2013

Nyårsafton 2013. Sitter och kurar i en stuga i Orsa Grönklitt. Det blåser ute och vädret är ganska ”uschlitt” som vi säger i Östergötland. Har just avverkat en mil i längdspåret och som alltid sätter tankarna igång när jag rör mig utomhus. Rundan födde några blandade funderingar och lärdomar från året som gick och aldrig kommer åter.

Lärdom 1: Att 4 är bättre än 1
To go fast, go alone. To go far, go together. Jag startade 2013 som ensam processledare i ATEAs skolgäng och avslutar det i sällskap med de tre drivna, inspirerande och synnerligen goa människor som anslöt under våren. Lisbeth, Patrik och Lena: Ni är värda den finaste nyårschampagne som går att uppbringa. Jag är så glad att ni sökte jobbet.

Lärdom 2: Att det låter som åska när en glaciär kalvar
Årets höjdpunkt var nog ändå resan till Grönland. Det går inte att med ord ge rättvisa åt skönheten, storslagenheten och kraften i den natur som mötte oss där.
Vi såg 150 m höga isberg. Och då syftar jag på det som syns. 90% ligger under ytan – you do the math.
Vi matade polarrävar ur handen.
Vi såg kalvande glaciärer i Eqi och kände båten vi stod på lyftas av den tsunami som bildades av de fallande ismassorna.
Vi såg människorna i byn Oqaatsut stycka en 18 m lång sillval. Det tog dem en hel dag. Har aldrig sett något så makabert, men ändå intressant, i hela mitt liv. Valfångsten är hårt reglerad och de får bara ta upp 2 st per år. Ingenting gick till spillo, allt som gick att använda togs tillvara.
Vi åt myskoxe. I kebab, på pizza, i köttfärssås, stekt som kotlett… Det är deras kossor. Smakar som nötkött, men med en märklig bismak.
Vi såg Supermanfilmen i en sporthall i Ilulissat.
Vi vandrade på inlandsisen och i en arktisk öken. Otroligt mäktigt.

Lärdom 3: Att angöra en brygga
Siwan fick jobba hårt under den underbara sommar som var. Har nu lärt mig att lägga till utan assistans. Stiligt är det inte, men det går. Hoppas på en lika fin sommar 2014 så att båtturerna kan bli lika många och långa även då.

Lärdom 4: Att #glitter gör underverk för jobbglädjen
Glitter is a state of mind. She who leaves a trail of glitter is never forgotten.
Kan man sätta guldkant på tillvaron så gör man det. Jobb som fritid. My partner in crime, Lena, och jag tänker ofta lika och vad gäller glitter och guldkant är vi rörande överens. 2013 var finfint, må 2014 bli ett minst lika glittrigt jobbår.

Lärdom 5: Att äta senap
Jag har alltid tyckt att senap är ett otyg. Fullständigt onödigt. Smakar konstigt. Besudlar den övriga maten. En förorening. Men under visst tvång och terapiliknande metoder har jag under julhelgen börjat förstå att det finns ett existensberättigande även för denna krydda. Tror faktiskt att jag under 2014 kan låta en och annan senapskryddad anrättning passera tandraden. Ingenting är omöjligt.

Lärdom 6: Att jag aldrig mera ska köpa gymkort
Nix. Jag är helt enkelt ingen gymmänniska. De gånger jag köpt kort har det alltid slutat med att de pass jag faktisk gick på blev historiskt dyra. Däremot gillar jag att träna och älskar att vara utomhus. Träningen nästa år kommer att bestå av löpning, cykling, paddling, skidåkning, skridskoåkning, vandring och andra må-bra-aktiviteter som fyller lungorna med frisk luft och sinnet med glada minnen. Kajakkurs är bokad och ny cykel inspanad. Har just för första gången nånsin kört milen på bättre tid än min allra hurtigaste kompis Heléne. Det kan bara ha berott på att jag hade bättre skidor än hon. 😄

Lärdom 7: Att ett förlorad tredjeplats ibland kan vara guld värd
Min kör kom fyra i EM i Holland i mars. Vi hade bara en ynka poäng upp till pallplatsen. I barbershopsammanhang är det ungefär som att förlora en spurtstrid i Vasaloppet med en tålängd. Bittert. Å andra sidan hade vi så ruskigt kul när vi var där och motgångar stärker. Det som inte dödar härdar. Julkonserten med Vocal Six var också ett minne från året. Det må finnas körer som är betydligt bättre än vi, men frågan är om de har lika kul tillsammans. Om någon av er Bellsare läser detta: Tack för ett kul år! /Kolmårdstrollet

Lärdom 8: Att vi borde resa mera norrut
För svenskar betyder semester ofta söderut. Medelhavet eller Thailand. Med Grönlandsresan i färskt minne styrdes kosan mot Lofoten i slutet av november. Många undrade varför man åker dit den mörka delen av året. En befogad undran. Lillsyrran Hedda flyttade dit i augusti för att plugga foto. Bra plats för den sysslan. Eftersom Lofoten alltid har legat högt på önskelistan över platser att besöka blev det en tur för att hälsa på henne. Mörkret och snön i november förstärkte bara intrycket av det karga. Herreminje, vad vackert det är. Jag har snorklat på Barriärrevet, sökt skugga under palmer på Fiji, klättrat på Kilimanjaro, sett solnedgången i Key West och badat med delfiner på Nya Zeeland…men Lofoten har något speciellt. Det där kalla, ödsliga, dramatiska är enastående. Det blir en tur tillbaka dit i sommar.

Lärdom 9: Det finns alltid andra läkare med andra metoder
Jag har inte kunnat sträcka ut mitt vänstra långfinger sedan en dispyt med en väskkryckare i södra Italien 2007. Välrenommerade handkirurger har varit överens om att inget finns att göra och skrivit intyg på att läget är kört. Under året tog jag kontakt med en arbetsterapeut i Uppsala jag fått tips om via Facebook. Första gången vi sågs lyfte hon på ögonbrynen och undrade förvånat: ”Har verkligen ingen pratat med dig om serial casting?” Om du sett bilder på min hand i sociala medier under året med en svart plastbit på fingret så är det ett seriöst försök att sträcka ut de mjukdelar i fingret som blivit för korta. Blinget på plasten är bara för att pigga upp situationen lite. Lite #glitter, liksom. I augusti var avvikelsen 60 grader, nu är den nere på 40. Till sommaren kan det vara klart. Håller min ena skomakartumme på att det funkar.

Lärdom 10: Att det är smart att gasa och skaffa bra fart när man har flow.
Det får du glädje av när det blir uppförsbacke. Gäller inte bara i skidåkning.

Inför 2014 gäller följande:
Skratta mycket
Äta gott
Umgås med människor som ger energi
Vistas utomhus så mycket som möjligt
Ha kul, helt enkelt

Eyes on the horizon, feet on the ground.

20131231-132324.jpg
Till dig som jag känt sen jag lärde mig gå
Till dig som jag sett på nätet, men aldrig stött på
Jag önskar dig ett Gott Nytt År
Och hoppas att du dina mål och drömmar når
En nyårsskål till er alla som jag känner
Vi ses i det nya året, vänner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s