Jag har funderat en del över resultaten från ITL Research på sistone och hittat en tydlig koppling till Bloom’s taxonomi som jag tycker är intressant.
Studera bilden av Bloom’s taxonomi från 1956 en stund. Ambitionen med denna var att visa på abstraktionsnivåerna i lärandet och var man som utbildare bör lägga fokus för att undervisningen ska träna både kognitiva, känslomässiga och interpersonella förmågor hos eleverna. En holistisk syn på människan och lärandet. Låter det bekant? 🙂 Hela trappan ska med, det räcker inte med att memorera fakta och att förstå enkla samband. Enligt Bloom bör vi sikta så högt som möjligt i pyramiden och låta eleverna skapa. Både i betydelsen skapa ny kunskap (här finns även en tydlig koppling till rubriken ”knowledge building” enligt 21CLD) och att skapa egna produktioner av sitt skolarbete.
Bild lånad från: http://uwf.edu/cutla/assessstudent.cfm
Så till resultaten från ITL Research där man studerade innovativa undervisningsmetoder i ett urval av länder på vårt klot. I studien såg man att de vanligast förekommande inslagen där IKT användes var sådana där eleverna använder datorn/plattan som ett redskap för att söka information och som hjälpmedel vid färdighetsträning m.m. En användning som träffar lågt i Bloom’s taxonomi. Det som nästan inte görs alls är att eleverna får använda sin dator till att faktiskt skapa material. Bilden nedan är kärleksfullt lånad från Microsoft och visar en sammanställning av resultaten.
Man behöver inte vara raketforskare för att se likheten mellan bilderna.
Och så här ser det ut när man lägger dem på varandra. Tack till David Slykhuis, Science Education Professor på James Madison University, som kombinerade bilderna och postade på Facebook.
Min slutsats är att vi är på god väg, men har globalt sett en lång väg att vandra. I Sverige händer det dock mycket. Tänker bl.a. på det allt större intresset av att låta elever arbeta med programmering. i skolan Se t.ex. inslaget i Nyhetsmorgon häromdagen där Karin Nygårds och hennes elever medverkade.
Har vi elevernas skapande bakom pannbenet när vi planerar undervisningen så har vi vunnit mycket. Undervisningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och framförallt det förstnämnda finns det rikligt av i det här fallet.
Ny och gammal forskning pekar åt samma håll: Släpp loss skapakraften!
Så sant. Började lära mig att koda ikväll på https://dash.generalassemb.ly/projects
Enkelt och lättförståeligt för oss som inte ännu är fullvuxna kodknackare.
GillaGilla
Pingback: Varför är lärare så tröga? | Sandra Wissting