”Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet”

…men man kan ju låna dem också. Böckerna alltså, inte trädgårdarna. Det sägs vara Cicero som sagt det där om böcker och trädgårdar.

Vilken sommar vi har! Semestern går mot sitt slut och jag har som vanligt läst ganska många böcker denna sommar. Ett par jobbrelaterade och en handfull skönlitterära. Jag är en semesterläsare. När jag är ledig plöjer jag ofta böcker, medan det under andra perioder kan gå ett tag mellan titlarna. Läsning är avkoppling och påfyllning.

Jag har faktiskt inte testat att låna e-böcker till plattan från biblioteken förrän nyligen, men nu är jag helt såld. Har hållit mig till pappersböcker och tänkt att jag inte gillar att läsa lång text på skärm…hur jag nu kunde få för mig något så dumt. Herreminje, så bra det är!

Har tillbringat de två senaste dagarna på en solig klippa i Stockholms skärgård. Efter att ha sträckläst Sandmannen (Kepler) hade jag en ny bok i plattan redan efter ett par minuter. Utan att behöva åka och lämna tillbaka den gamla boken. Utan att behöva kolla upp bibliotekets öppettider. Utan att behöva köa för att få låna den titel jag vill ha. Utan att behöva utstå stöket med att lägga ifrån mig den lånade boken och sedan glömma var jag lagt den och få påminnelse från bibblan… Att välja och låna en ny bok tog bara ett par minuter. Bara att efter ett uppfriskande dopp sätta tänderna i nästa bok. Härligt!

För skolans del kan jag bara se möjligheter. Förutom det mest uppenbara, lättillgängligheten, så erbjuder läsare som t.ex. Bluefire Reader bland annat möjlighet att ändra teckenstorlek, lägga till bokmärken och invertera texten så att vit text står på svart bakgrund et.c. Ett läsande med individuella valmöjligheter.

Är nu halvvägs in i Jonas Gardells Kärleken, första delen i trilogin Torka aldrig tårar utan handskar. En fantastisk bok så långt. Ser redan fram emot nästa.

Så lätt. Bara att lägga in lånekortets nummer på elib och låna. Pappersböcker har definitivt kvar sin charm i mina ögon. Doften, känslan att vända blad. De kräver dock mera av plats och hantering. Med e-böcker kan jag ha med mig sju böcker och de tar fortfarande inte mera plats i väskan än en. Klockrent för mig som sällan är länge på en och samma plats. Hoppas nu bara att det går att räta upp hanteringen av e-böckerna så att inte biblioteken måste begränsa utlåningen. Det vore en mycket trist behandling av en så bra funktion.

Så Cicero, det är inte boksamlingen som är problemet. Det är min trädgård som har blivit lidande av mitt läsande och saknar mig. Jag kanske ska låna en bok om trädgårdsskötsel?

Afternoon
By Pensiero, Flickr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s