Detroit i konkurs

Det låter ju galet. Läskigt. Svårbegripligt. Hur gick det så här?

Det kan jag naturligtvis inte svara på, men det som väcker funderingar är vilka renodlade tillverkningsstäder/länder som står på tur. Jag tror inte att det är en slump att det är just Detroit, som är en stad som länge har levt på sin biltillverkning. Tillverkningsindustrin är inte längre vad den var. De flesta jobb finns idag, och kommer att finnas, inom servicesektorn.

USA jobbtrenderjpg

Bild från Michigan Tech: http://www.sse.mtu.edu/about.html

Det intressanta i kråksången tycker jag ändå är att service/kunskapssektorn sprang förbi tillverkningsindustrin redan i början/mitten av 1900-talet. Nu först ser vi effekterna av skiftet.

Trender USAjpg

Även denna bild från http://www.sse.mtu.edu/about.html

Det här är en global trend. Återigen aktualiseras frågan om att vi måste utbilda för en framtid vi inte känner till. De barn som börjar skolan idag kommer att möta en arbetsmarknad som vi idag inte kan säga ett smack om. Att kunna snickra räcker inte. Du måste kunna använda hammare och spik till att bygga ett hus som ingen tidigare tänkt på. Att använda sina kunskaper och erfarenheter för att, tillsammans med andra, bygga nya kunskaper. Skapa nytt av gammalt och att få 1+1 att bli 3.

Fantasi är viktigare än kunskap, som Einstein sade. Vi måste träna barn och unga i att våga tänka utanför gängse normer, ifrågasätta ”sanningar” och att prova sig fram.

The illiterate of future are not those who can’t read or write but those who cannot learn, unlearn, and re-learn, Alvin Toffler

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s