Connected learning

Det här är min övertygelse. Min grundsyn. Det jag alltid landar i när jag diskuterar modernt lärande med andra. (Det händer också att jag bollar tankar och idéer med mig själv, det är dock inte alltid lika utvecklande…) connectedlearning.tv är en sajt som bör djupläsas och funderas kring.

Connected learning är ett begrepp som förklarar hur det moderna lärandet påverkas av teknik och internet, kopplat till gamla tankar om lärande. Klassiska teorier som har åldrats med värdighet och fortfarande har bärkraft, fast i nya kläder. Connected learning vilar på att man lär bäst tillsammans med andra (Vygotskij, Siemens m fl) och att intresse och inre motivation är väldigt starka krafter för lärande. (Montessori, Dewey m fl).

Relevans. Intresse. Samarbete. Personliga lärmiljöer och lärstilar. Skapande. Feedback. Den lärande i fokus. Lärandet som pågående aktivitet, oavsett plats.
Ett litet halleluja är på sin plats, tamejtusan.

Connected Learning

Se också Charles Raben berätta om när han gjorde skillnad på riktigt med hjälp av change.org. Genom nätverkande, intresse och stark inre motivation hjälpte han en medmänniska.

Charles Raben, 9th Grade Student at Quest to Learn from Institute of Play on Vimeo.

Ikväll går filmen Skicka vidare (Pay it forward, 2000) på TV. Den handlar om en kille, Trevor, som av sin lärare får i uppdrag att förändra världen. Hans idé är att hjälpa tre personer med ett problem de inte kan övervinna själva. Dessa tre hjälper sedan varsin person ytterligare osv. Han startar en viral rörelse. Fast det här var innan internet fanns i var mans hand och ordet viral inte ingick i gemene mans vokabulär. Trevor vill förändra världen och gör det faktiskt också. Det som börjar smått, växer sig snabbt stort.
Kan inte hjälpa att se likheterna med det Charles Raben gjorde. Tänk vad Trevor i Skicka vidare hade kunnat åstadkomma med nätets hjälp.

Motivation till lärande är djupt mänskligt, inristat i vårt dna. Tekniken förstäker bara möjligheterna.
Connected learning har egentligen inget med teknik, eller ens internet, att göra. Men det blir så oerhört mycket starkare.

Människa + teknik = bra lärande
Människa + människa + teknik = bättre lärande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s